بَرَغان روستایی واقع در استان البرز ایران است.
بَرَغان روستایی واقع در استان البرز ایران است.
روستای برغان در دهستان برغان بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ در غرب استان البرز و در کوههای البرز و در میان کرج و هشتگرد واقع شدهاست.
براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵روستای برغان دارای ۵۱۸ خانوار و ۱۶۲۳نفر جمعیت است. شایان ذکر است بخش عمده این تعداد از افراد کهنسال و ساکنین قدیمی بافت تشکیل یافته که به زبان تاتی سخن میگویند.
با مهاجرت سالیان گذشته از این روستا به شهرهای مجاور نسبت جمعیتی نامتوازنتر گردیدهاست.
حسینیه برغان، پل برغان و چنار مسجد برغان از نقاط دیدنی این روستا هستند.
محمدتقی برغانی (معروف به شهید ثالث)، ملا محمد ملائکه برغانی (مرجع اصولیون قزوین)، ملا محمدصالح برغانی (مؤسس مدرسه صالحیه قزوین و مدرس برجسته حوزه علمیه کربلا) حسین میرخانی برغانی بنیان گذار انجمن خوش نویسی ایران و زرین تاج برغانی ملقب به طاهره قره العین به این روستا منسوباند.
از سوغات معروف روستای برغان میتوان به آلوی برغان، عسل، توت، گردو ، سماق و لبنیات محلی اشاره کرد.
گردوی پوست کاغذی از دیگر سوغات معروف برغان می باشد .
دهستان بَرَغان نام دهستانی در بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ، استان البرز در ایران است. براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۴۲۴ نفر (۵۱۸ خانوار) بودهاست. امامزاده عبدالقهار روستای ورده از مهمترین زیارتگاههای دهستان برغان است و حسینیه اعظم برغان از مهمترین مراکز تاریخی دهستان برغان است. آلوهای این دهستان به نام آلوی برغانی در تهران و اطراف معروف است.
برغان در برههای از تاریخ تحت تأثیر حکومت گیلان، ملوک کیائیه بود. مرکز فرمانروایی این ملوک شرق گیلان و مؤسس آنها سید علی کیا از اعقاب زید علوی پسر امام حسن مجتبی بودهاست.
در تاریخ ۲۵ دیماه ۱۳۸۷ مناطق طالقان ،سیباندره ،و روستای تاریخی ورده در برغان از سوی هیئت وزیران به عنوان مناطق نمونه گردشگری در سطح ملی تعیین شدند.
آتشگاه کرج
روستای آتشگاه کرج، یکی از زیباترین روستاهای این شهر بوده که در 20 کیلومتری شمال غربی کرج و 10 کیلومتری شمال گوهردشت واقعشده است. این منطقه در گذشته محل زندگی زرتشتیان بوده اما امروز به دلیل آبوهوای مناسب و امکانات خوب تفریحی، به پاتوق گردشگران و اهالی کرج در فصول گرم سال تبدیلشده است.
حسینیه برغان
حسینیه برغان مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان ساوجبلاغ، بخش چندار، روستای برغان واقعشده و این اثر در تاریخ ۲ بهمن ۱۳۸۲ با شمارهی ثبت ۱۰۸۲۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد برغان
مسجد برغان نیز ازجمله زیباترین مساجد تاریخی ایران است که طبق کتیبه سردر مسجد زمان ساخت آن به 500 سال پیش برمیگردد. جالب است بدانید که مسجد و حسینیه برغان توسط یک پل قدیمی به یکدیگر متصل شدهاند.
پل برغان
پل برغان مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان ساوجبلاغ، بخش چندار، روستای برغان واقع شده و بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
میدان برغان
این میدان محل اصلی تجمع روستا و برگزاری مراسمهای مختلف است. تعزیهخوانی 400 ساله در میدان برغان در بین گردشگران شهرت بیشتری دارد که هرسال و در ایام محرم و صفر برگزار میشود.
طبیعت برغان
مهمترین پتانسیل گردشگری روستای برغان باغهای میوه و درختان کهنسال آن است.
قلعه ایلخانی برغان
در روستای برغان و بر روی تپه کشکلا، قلعهای وجود دارد که از دوران ایلخانی بهجای مانده است.
زیارتگاه چهل دختر برغان
درخت سیب زیارتگاه چهل دختر در برغان نیز خود داستانی مفصل دارد و جالب اینجا است که ساکنان این روستا اعتقادی عجیب به این درخت سیب دارند و این گیاه برایشان حائز اهمیت است.
رودخانه سنج
روستای سنج در ساوجبلاغ نیز در روستای برغان قرار دارد. این روستای زیبا دارای باغهای میوه شامل گردو، گیلاس، آلبالو، گوجهسبز یا همان (گوجهبرغانی) هستند؛ بنابراین برای علاقهمندان به طبیعتگردی و پیکنیکهای خانوادگی توصیه میشود.
در روستای سنج ساوجبلاغ منطقه توریستی بسیار زیبایی به نام "توکوه" وجود دارد که منطقهای ییلاقی است و بهاری بسیار جذاب و دیدنی دارد.
روستای سرهه
در مسیر برغان از کردان عبور میکنید و به یک جاده مارپیچ و باریک میرسید؛ این مسیر جادهی مناسبی ندارد و گاهی عبور دو ماشین همزمان از کنار هم امکان پذیر نیست. در مسیر روستای سرهه درختچههای سماق قرار دارد که اگر علاقهمند به ترشیجات هستید، میتوانید با اجازه باغ داران محلی از آنها استفاده کنید.
برغان
کاخ برغان
قلعه برغان
آلوچه برغان
آدرس روستای برغان
مسیر برغان
فاصله تهران تا برغان
روستای تالیان برغان
اقامت در برغان